top of page

Festőiség - Textília

Iskolánk az NTP-MŰV-18-0041 azonosító számú pályázatban 1.250.000,-Ft vissza nem térítendő támogatást kapott az Emberi Erőforrás Minisztériumától. A „Festőiség-Textília” című 60 órás tehetséggondozó programunk megvalósításával tanulóink a 2018-2019-es tanévben élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak.
A tanév elején 2018. október 12-14-ig bentlakásos alkotótáborban vehettünk részt a festői Zebegényben 16 tanulóval. A Dunakanyar hangulatos világát túrákon, Duna parti sétán megtapasztalva jelenítettük meg fotókon, vázlatokon, majd festményeinken. Negatív tapasztalásunkból /hideg éjszakák, a faházak diszkomfort hatása/ alkotó tevékenység lett: a településen neves filmrendezők filmforgatását figyelve meg éjszakánként, alvás helyett. Ez inspirálta a csoportot, hogy mi is egy dokumentum kisfilmet állítsunk össze „Hasadás a Szőnyi Táborban” címmel. 
A kirándulás élményanyagát a tehetséges tanulóink, festészet foglalkozásokon színes alkotásokkal építették, különböző technikákkal: „Impressziók az őszi Zebegényből” címmel.
A pályázatba bevont szakemberekkel (művészettanárok irányításával: Dombóvári Zitával és Fabó Évával kézműves foglalkozásokon színes, sokoldalú, kreatív munkákat készítettek tanulóink. Egyedi pólót festettek textilfestéssel. Gyönyörű nemezképet készítettünk csapatmunkában, tűnemezelés technikájával. Nemez ékszereket alkottak karácsony táján. Filctáskák készültek szép virágos leveles rátétekkel, és kendőket, sálakat batikoltunk anyák napjára.
Gyógyító meséket is hallgattunk, majd textil kollázsokat készítettünk a mesék nyomán, érzelmeinket, gondolatainkat kifejezve.
Tavasszal textil installációt készítettünk az iskola aulájában, „Zöld utak” címmel.
2018. május 18-án a Petőfi Gálán kiállításon mutattuk be az iskola aulájában az egész éves munkafolyamat termését. Sokat dolgoztunk. Élménygazdag, inspiráló pályázati munkán vagyunk túl. Akik részesei lehettek: a tehetséges, nyitott, érdeklődő gyermekek, mind megtapasztalták az öröm, az alkotás, a sikerélmény, az önkifejezés, a csapatunka, a türelem, a koncentráció gyümölcsét, az önbizalom erősödését.

Köszönet és gratuláció tanulóinknak, a támogató szülőknek, a segítő kollégáimnak
Nyerges Gáborné
témavezető

NTP-MŰV-18-0041 - „Festőiség-Textília”

bottom of page