top of page

Iskolánk az NTP-KNI-18-0090 azonosító számú pályázatban 1.100.000,-Ft vissza nem térítendő támogatást kapott az Emberi Erőforrás Minisztériumától.   A fenti címmel  60 órás tehetséggondozó programunk megvalósításával  20 tanulónk a 2018-2019-es tanévben  élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak.

Az együtt töltött idő során különböző népi játékokkal, egyszerű tánclépésekkel, kézműves tevékenységekkel, hagyományos népi ételekkel és készítésük módjával ismerkedhettek meg, mely során fejlődött a gyerekek zenei és mozgáskészségük, téri tájékozódásuk, figyelmük, megfigyelőképességük, kézügyességük, önismeretük és az egész személyiségük. A népi hagyományokról, régi értékekről megfelelő képet kaptak, a szlovák nyelvet ezáltal többen megismerték. A hagyományokat remélhető, hogy tovább ápolják és továbbadják.

A Szarvasi Kézműves Tanyán a régi lakóház berendezéseivel ismerkedhettek meg a gyerekek. Luca napi táncházban is jártunk a tanév során, felelevenítve a Luca napi népszokásokat. Népi játékokkal és szlovák táncokkal, szlovákság kultúrájával találkoztunk. A Kondorosi Szlovák bálon is örömmel táncoltak a gyerekek. Készítettünk Kisze bábot, elűzve a telet, fel is vonultunk velük.  Nagyon finom kapusznyikát, kürtös kalácsot, haluskát készítettünk jó hangulatban, nótázás és játék közepette. A Békéscsabai Szlovák Általános Iskolát is meglátogattuk, és a Kismalac és a farkasok c. mesét adtuk elő eltáncolva. Két napos kirándulás is részese volt a pályázatnak, melynek során Pilisszántóra utazott el a csoport, ahol a helyi általános iskolásoknak adtuk elő kis műsorunkat. Jókat túráztunk, kacagtunk, mókáztunk.  A szentendrei Skanzent is bebarangoltuk.  Az ott felállított színpadon rögtön táncra perdültünk. Az VII. Petőfi Gálán az összes Százszorszépes megmutatta, hogy mit tanultak egész évben.

A pályázat lehetővé tette, hogy azok a gyerekek is megismerkedjenek a szlovák nyelvvel, népi kultúrával, hagyományaival, értékeivel, akik még nem találkoztak vele, és reméljük, hogy kedvet kaptak a szlovák nyelv tanulásához, hagyományok ápolásához, továbbadásához.

NTP-KNI-18-0090 - „Tehetségek a hagyományok nyomában”

bottom of page