top of page

„Határtalanul 2017 – Szomszédolás Biharban"

 (pályázat azonosítója: HAT-16-01-0647)

A Kondorosi Petőfi István Általános Iskola hetedikesei ismét „Szomszédoltak Biharban" a HATÁRTALANUL program keretében. A szállás és utazás költségéhez 896.000,-Ft támogatást nyertek 42 tanuló és 5 kísérő pedagógusa részére.
 

A 2017. május 30-a és június 2-a között lezajlott tanulmányi kiránduláson 42 tanuló és 5 kísérője a szomszédos Bihar megye magyarlakta területeit járták be.

Nagyszalontán meglátogatták Arany János újjáépített szülőházát. Megnézték a Csonka-tornyot, a toronyban az Arany János Emlékmúzeumot. Délután a révi diákokkal együtt bejárták a Révi-szorost és Zichy-barlangot, majd elfoglalták szálláshelyüket a Sonkolyoson található Szakács Háza Panzióban. Este a révi diákokkal közösen röplabdáztak.

A következő napon a Tordai Sóbánya emberi erővel kivájt járatai ejtették ámulatba a kirándulókat. Ezután a Boncza-kastély parkjában emlékeztek Ady Endrére. Vacsora után pedig bátorságpróbán vettek részt tanulóink, ami gerinctúrából, függőhídon való átkelésből állt, mindez az éj sötétjében a Sebes-Körös partján.

A harmadik napon már reggel elfáradt a csapat: patakmeder túrán jutottak el az Ökrök-vízeséséhez, majd továbbutazva Magyarremetén egy Árpád-kori templomot és épen maradt freskóit nézték meg. Biharrózsán pedig egy 150 éves vízimalomnál hallgatták meg a molnár furcsa hegedűjét. Innen az út Köröstárkányba vezetett.

Az esti program során tanulóink ismerkedtek a helybéli diákokkal, mégpedig közös programjaik közepette. Volt focimeccs, táncház, no meg az elmaradhatatlan lángosozás.

bihar2.jpg

Utolsó napon a tárkányi iskola előtt felállított emlékműnél emlékeztek meg a magyar összetartozás napjáról. Ezután egy utolsó túrára indultak a közeli Bélavárhoz. A nagyon meredek hegyoldal sokaknak feladta a leckét. A túra után még egy jó bográcsos „lecsúszott", s búcsúzkodás után indultunk haza.

bihar4.jpg

A programot Vári Ferenc tanár úr vezette.

Köszönet támogatóinknak:

EMMI-logo.png
hatartalul.jpg

Határtalanul

bottom of page