top of page

„SZOMSZÉDOLÁS BIHARBAN” című beszámoló

a  HAT-KP-1-2021/1-000605  azonosítószámú pályázathoz

A Kondorosi Petőfi István Általános Iskola és Kollégium a pályázati programba bevont 40 tanulója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint támogató, a Határtalanul! („Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek”) program keretében a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülését elősegítve, s ennek köszönhetően látogatást tehettek „Biharországban”.

A programhoz  a támogató 3.516.350,-Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A megvalósítás ideje: 2022. május 30 – június 03.

A nagyjából 10 éve futó program lehetőséget biztosít az említett korosztály részére, hogy a nemzeti összetartozás jegyében kapcsolatokat alakítson ki külhoni magyar fiatalokkal.

A kondorosi tanulók a kezdetek óta kedvezményezettjei ezen kirándulásoknak.

Eleinte Székelyföldet céloztuk meg, de rájöttünk, hogy a „közelben” is vannak csodálatos helyek, ahol magyarok élnek. Korábbi civil szervezeti kapcsolatok segítségével megszerveztük a programokat, melyek kertében eljutottunk a Tordai sóbányához, megnéztük Kolozsvár nevezetességeit. Jártunk Csucsán és Nagyszalontán, híres költőink emlékhelyein.

A legélvezetesebbek azonban a természetben töltött percek voltak: a Lórévi-  és Révi-vízesés, a Nagy Magyar-barlang, raftingolás a Sebes-Körösön – nagy élmény volt egy alföldi gyerek részére.

A cél azonban nem az volt csupán, hogy jól érezzük magunkat. Nemesebb célokat fogalmaztunk meg: a nemzeti összetartozás erősítését. Ennek eléréséért közösségi programokat szerveztünk. Június 1-jén a Révi Művelődési házban  - Hasas János alpolgármester úr közreműködésével – élő zenés táncházat tartottunk. A mintegy 60 kondorosi, 20 köröstárkányi és számos helyi résztvevő kellemesen és hasznosan töltötte a közel 4 órás programot, amely során a tánc mellett köszöntések hangzottak el, s a résztvevők megvendégelésére is sor került.

Másnap közösen túráztunk a Zichy-barlanghoz, raftingoztunk. Este pedig egy izgalmas focimeccs lejátszása után együtt játszottunk, beszélgettünk a helyi fiatalokkal, és patrónusukkal, Papp Csaba református lelkipásztorral, aki a helyi programok megszervezésében nagy segítségünkre volt.

Kirándulásunk utolsó napján Köröst „váltottunk”.  A Fekete Körös völgyében fekvő Köröstárkányban látogattuk meg régi barátainkat. Út közben betértünk a magyarremetei református templomba is, ahol Csiszér Norbert helyi lelkész tartott izgalmas előadást.

Utunk záróaktusaként megemlékezést tartottunk a tárkányi vérengzés emlékművénél. Nem véletlenül időzítettük kirándulásunkat a nemzeti összetartozás emléknapjához. A rövid ünnepség keretében megkoszorúztuk az áldozatok emlékművét, s hazaias versek segítségével, s rövid történelmi visszapillantással hangsúlyoztuk: Trianon ellenére, mi magyarok, HATÁRTALANUL összetartozunk!

Kondoros, 2022. június 30.

 

Vári Ferenc

szervező tanár

Beszámoló 

HAT-KP-1-2021-000605 "Szomszédolás Biharban"

 HAT-KP-1-2021/1-000605   "Szomszédolás Biharban"

bottom of page